topimage pageId = 23

                                                                                DOLLARD

 

De Dollard neemt een unieke plek in het waddengebied in. Dit brakwater getijdengebied combineert prachtig natuurschoon met een rijke geschiedenis van verdwenen kloosters en dorpen. Het is een ware uitdaging voor de wadloper, omdat er tijdens eb en vloed veel meer water per oppervlakte wordt af- en aangevoerd dan elders op het wad. Hierdoor is de stroming in de geulen sterk en zijn ze vaak diep met steile geërodeerde wanden. Het grote getijdenverschil zorgt voor afzetting van veel slik en de rivier de Eems voert eveneens veel slik aan. Het lopen wordt bemoeilijkt omdat je bij elke stap wegzakt in het slik en de vastgezogen voet er met kracht weer uit moet trekken, alsof je op ontstoppers loopt. Dit vereist een goede lichamelijke conditie. 
De Heringsplaat bevindt zich in de westelijke Dollard.

Vanaf het startpunt in de Carel Coenraad polder lopen we door een prachtige kwelder naar het wad van de Hooge Plaat, waar veel slik ligt. Na een half uurtje zwoegen steek je een geul over naar de Heringsplaat, waar redelijk tot goed te lopen is. Volgens de hydrografische kaart voor de zeevaart ligt op de Heringsplaat een eilandje dat bij gemiddeld hoog water droog blijft. Bij de verkenning van dit gebied zagen we echter slechts drie kleine veldjes Engels slijkgras. Op de Heringsplaat sta je midden in de weidse Dollard, wat een bijzondere ervaring is met een prachtig uitzicht op Delfzijl en de Punt van Reide in het westen, Emden in het noorden, de Duitse kust in het oosten en Nieuwe Statenzijl en het torentje van Finsterwolde in het zuiden.

 
Gegevens

Vertrekplaats Dollard: Ambonezenbosje in de Carel Coenraadpolder (naar de dijk rijden bij Hongerige Wolf, gemeente Oldambt) 
Afstand: 14 km
Duur: 4 uur
Zwaarte: Zwaar
Prijs per persoon €20,00

 

Bekijk ons PROGRAMMA voor datum en tijd van de reeds geplande Dollardtocht