topimage pageId = 12

ENGELSMANPLAAT

 

Engelsmanplaat (in het Fries: De Kalkman) is een zandplaat die tussen Ameland en Schiermonnikoog ligt, ongeveer vijf kilometer uit de Friese kust. Deze zandplaat heeft een oppervlak van minder dan één vierkante kilometer en loopt bij hoogwater vrijwel geheel onder water. Alleen de Hiezel, een smalle richel aan de oostkant van de plaat, blijft meestal droog. De Engelsmanplaat is een rustplaats voor vogels, vooral trekvogels. Vogelwachters bestuderen de vogels vanuit een huisje op palen en er staat een baken. Ten noorden van het vogelwachtershuisje ligt een prachtig Rif met hagelwit zand.
Het hoge Rif fungeert als golfbreker voor de golven van de Noordzee en beschermt daarmee Engelsmanplaat. De kleine duinen op het Rif geven het landschap een schilderachtig reliëf. Hier kun je genieten van een schitterend uitzicht op Ameland en Schiermonnikoog, terwijl je langs het Noordzeestrand naar schelpen zoekt.

De wadlooptocht start vanaf de dijk tussen Nes en Wierum. In het eerste deel loop je door slik en water, waarna je verder gaat over het zand van de plaat. Je kan doorlopen naar het vogelwachtershuisje en het baken. Bij een lichtere variant van de tocht kan je dichter langs de kust op de plaat zwerven, waar zich enkele prachtige oester- en mosselbanken bevinden. Vaak zijn in de verte zeehonden te zien bij het Smeriggat aan de oostkant.
Ook een mogelijkheid is om door te lopen naar het Rif en hier op een boot te stappen die de groep terugbrengt naar Lauwersoog.

Kortom: In dit gebied zijn verschillende tochten mogelijk, variërend van licht tot zwaar.
Zie ook: RONDJE WAD WEST

 

Gegevens 

Zwerftocht Engelsmanplaat/Retourtocht vogelwachtershuisje

 • Vertrekplaats: Parkeerplaats aan de Nesserwei, halverwege Nes en Wierum.
   NB Voor de tochten met de waddenvereniging, zie vertrekplaats op de website van de waddenvereniging
 • Afstand: 10-14 kilometer
 • Duur: 3,5 - 4,5 uur
 • Zwaarte: Gemiddeld (lichte en zwaardere variant mogelijk)
 • Prijs per persoon € 20,00

 

Combi boot-wadlooptocht Engelsmanplaat/Rif

 • Vertrekplaats: Visserijhaven Lauwersoog, kade naast de visafslag. Adres: Haven 16, 9976 VN Lauwersoog, (Parkeren is hier mogelijk op zaterdag en zondag tussen 07:00-22:00 uur. Andere tijden: betaald parkeren op P1, P2 of P3).
 • Afstand: 10-12 kilometer
 • Duur: 3-4 uur wadlopen, verder afhankelijk van de bootroute
 • Zwaarte: gemiddeld
 • Prijs per persoon € 50,00. Inclusief bus naar het startpunt en boot naar Lauwersoog. 

   

 Bekijk ons PROGRAMMA voor data en tijden van reeds geplande wadlooptochten op de Engelsmanplaat, er is ook een nachttocht gepland!