topimage pageId = 25

HORSBORNZAND

 

Er bestaat weinig twijfel over wat het meest afgelegen plekje van Nederland is. Dat is het oostelijk van Rottumeroog gelegen Horsbornzand. Een zandplaat aan de diepe Eemsgeul. Torenhoge zeeschepen lijken langs je te scheren. Bij goed zicht zijn westelijk de contouren van Rottumeroog te zien. Oostelijk doemt het Duitse waddeneiland Borkum op. Wat voelt u zich nietig als mens in deze omgeving. Het gebied rond Horsbornzand is beschermd gebied. Het is niet toegestaan om dit unieke gebied tussen 15 mei en 1 september te betreden. Voor zeehonden is dat de tijd om op de plaat hun jongen te werpen en hun te zogen. 
De Vrije Wadlopers biedt drie mogelijke tochten naar Horsbornzand aan: Horsbornzand Noord, Zuid-Oost en West.
Bij de tocht naar Horsbornzand West blijven we net buiten gebied  en kunnen we het hele jaar door aanbieden. De Noord en Zuid-Oost variant wordt buiten het broedseizoen aangeboden. 

Bij deze tochten vertrekken we vanuit de Emmapolder, op dezelfde plaats waar ook de tocht naar Rottumeroog start. Vanaf een kleine parkeerplaats gaan we de dijk en daarna het wad op. Net zoals bij de tocht naar Rottumeroog geldt ook hier dat het eerste uur van de tocht door slikkig terrein gaat. Na de landaanwinningsgebieden, het kustdal en enkele geulen komen we na ruim een uur bij de Zuidoost Lauwers aan. Hier steken we over en lopen geleidelijk naar het noordoosten. 
Bij de Noord variant komen we na ruim twee uur en 10 kilometer verder op Horsbornzand aan, een prachtige, langgerekte zandplaat vol met schelpen. Onderweg én op de plaat kunnen we genieten van de weidsheid, de flora en fauna van het wad.
Indien het tij meezit en we er zin in hebben, kunnen we nog een stukje verder lopen, naar het meest noordelijke stukje beloopbaar Nederland. Vol met indrukken lopen we dezelfde route terug. 
De Zuid-Oost variant is zo mogelijk nog unieker. We komen zuidelijk van de Horsbornzand plaat aan en lopen door afwisselend, nauwelijks belopen terrein. Beide varianten zijn ca 20 kilometer. 
Dit zijn tochten voor sportievelingen. Een flink tempo moet worden aangehouden op deze ruim vijf uur durende tocht. 
Wil men iets minder ver en iets rustiger lopen, dan is de Horsbornzand West route een optie. We maken hier een lange lus van in totaal ca. 16 kilometer door afwisselend terrein.


Gegevens
 
• Vertrekplaats: Emmaweg 64a, 9981 VC Uithuizen (Emmapolder). 
De Emmaweg wordt bereikt door vanuit Uithuizen de Lauwersweg te nemen. 
• Afstand: 16 km (West) of 20 km (N of ZO) 
• Duur: 5 – 5½ uur
• Zwaarte: Zwaar 
• Prijs per persoon €20,00

Data en tijden

(Zie ook Zwerftochten)

Maatwerk, datum en tijd in overleg. Minimaal voor 6 personen. aanvraag@vrijewadlopers.nl