topimage pageId = 15

ROTTUMEROOG

 

Het waddengebied, begrensd door het eiland Rottumeroog in het noorden, is het meest rustige deel van het wad. Het is een stukje ongerepte waddenwildernis. Rottumeroog met de zuidelijk gelegen Zuiderduintjes fungeert als rustplaats voor zeehonden en trekvogels, waar ook veel vogels broeden.
Het eiland en het bijbehorende waddengebied zijn niet vrij toegankelijk voor publiek. Gelukkig bezit onze vereniging een vergunning, waarmee we enkele keren per jaar wadlooptochten naar de zandplaat aan de rand van het eiland kunnen organiseren. 

Dit onbewoonde eiland spreekt tot de verbeelding met zijn roemruchte geschiedenis.  Vernoemd naar het klooster van Rottum, heeft het eiland door de eeuwen heen verschillende eigenaren gehad, waarvan de excentrieke Ierse graaf van Clancarty wellicht het meest tot de verbeelding spreekt.
De laatste bewoner was strandvoogd Jan Toxopeus, die in 1965 het eiland verliet. Sindsdien is Rottumeroog onbewoond, maar tijdens het broedseizoen houden beheerders en vogelwachters een oogje in het zeil.
Rottumeroog verplaatst zich door natuurlijke krachten oostwaarts richting de Eems. Sinds 1991 is het overheidsbeleid om de natuur zijn gang te laten gaan waarbij het eiland mogelijk in de Eems zal verdwijnen.

Voor de tocht verzamelen we bij de visserijhaven van Lauwersoog, van waaruit we per bus naar de Emmapolder reizen. Hier stappen we over de dijk het wad op.
De eerste twee uur van de tocht zijn inspannend, aangezien in het kustdal behoorlijk wat slik kan liggen. Een goede conditie is vereist voor deze tocht. 
Na het bereiken van de eerste geul wordt de ondergrond harder. 
Terwijl je meerdere geulen passeert, nadert Rottumeroog en wordt het witte zand van de Zuiderduintjes aan de oostkant zichtbaar. Rottumeroog is goed te herkennen aan de Emder Kaap, ooit een baken voor schepen op zee.
Aan het eind van de tocht wacht de boot en eenmaal aan boord kan je goed zien hoe snel de zandplaat rond Rottumeroog onder water loopt door de opkomende vloed. 
In vier uur varen we terug naar de haven van Lauwersoog. Vanaf het schip heb je een magnifiek uitzicht op Rottumerplaat met garantie op het zien van groepen zeehonden.


Gegevens

Vertrekplaats: Visserijhaven Lauwersoog, kade naast de visafslag. Adres: Haven 16, 9976 VN Lauwersoog, (Parkeren is hier mogelijk op zaterdag en zondag tussen 07:00-22:00 uur. Andere tijden: betaald parkeren op P1, P2 of P3).
Afstand: 14 kilometer
Duur: 9-10 uur (1 uur bus, 4 uur op het wad, 4 uur boot)
Zwaarte: zwaar
Prijs per persoon € 50,00. Inclusief bus naar het startpunt en boot terug naar Lauwersoog)

  

Bekijk ons PROGRAMMA voor data en tijden van reeds geplande tochten naar Rottumeroog, er is ook een nachttocht!
Film Rottumeroog